Vier KerstVis op Wieringen - Kerst Vistaart
Heb je je kerstmenu al samengesteld of ben je nog op zoek naar een lekker kerstrecept? Denk dan aan Kerstvis!
Culinair ontwikkelaar Geert Schoonbeek de Vlaming heeft, op basis van voormalige eiland- tradities met kerst, namelijk het eten van stokvis, voor ons een mooi visgerecht samengesteld, namelijk een heerlijke vistaart van gerookte schelvis met frisse rode kool.
ls je hier een voorproefje van wilt nemen of een kopje verse vissoep wilt proberen, ben je van harte welkom bij de sfeervolle Proeverij van Blue Food Wieringen bij Cafe Tante Pietje, het Cafe aan de Haven van Den Oever, vrijdag 19 december a.s. van 16.00 – 18.00 uur. Meld je even aan via onze contactpagina p.s. Drankjes zijn voor eigen rekening.
Kerstvis is een initiatief van Blue Food Centrum Wieringen waarbij we vers gevangen vis, schelp- en schaaldieren uit de Noordzee onder de aandacht brengen. Vis is gezond, eiwitrijk en smakelijk; culinaire rijkdom uit zee. Blue Food Centrum Wieringen werkt aan de ontwikkeling van een korte keten van vis en de beleving ervan op de haven van Den Oever. Een haven met tientallen kotters waar vaders, zoons, ooms en neven vissen. Het recept voor de Kerst-vistaart is door Geert Schoonbeek de Vlaming samengesteld en uitgevoerd door Kate Kho van Askuve. De schelvis is gerookt door Harm Kay.
(Fotografie Kenneth Stamp) 
RECEPT
VIER KERSTVIS OP WIERINGEN – KERST VISTAART
Op Wieringen, het voormalig eiland in de Zuiderzee, werd de vis voor een maaltijd koksòòtje genoemd. De mare doet de ronde, dat Wieringers van gekerstende Vikingen overnamen, om met Kerstmis stokvis met rode kool te eten. Om de oude eilandse traditie nieuw leven in te blazen dit recept:
Kerstvis-taart met frisse rode kool
Voor de taart:
-half pakje roomboter bladerdeeg (5 plakjes)
-wat bloem en roomboter om de vorm te prepareren
-1 beschuit
-200 gram verse schelvis of kabeljauw
-250 gram gerookte schelvis of kabeljauw
-1 flinke gele ui, 200 gram
-1 flinke eetlepel roomboter, 20 gram
-4 eieren
-150 ml hangop of crème fraîche
-1 flinke theelepel gladde (zeekraal)mosterd
-4 vastkokende aardappelen, 400 gram
-ruime hand platte peterselie, half bosje
-4 theelepels dragon azijn of witte wijnazijn
-15 gram kappertjes (uitlek gewicht)
-3 laurierbladeren
-zwarte peper en (wadden)zout
Voor de frisse rode kool:
-1 kleine rode kool (± 800 gram)
-2 rode uien
-1 flinke eetlepel roomboter, 20 gram
-1 flinke fris zure appel
-halve pot kersenjam, 200 gram
-1 eetlepel rode wijnazijn
-scheut rode wijn
-3 laurierbladeren
-1 theelepel gemalen kaneel, 2 gram
-½ theelepel gemalen kruidnagel, 1 gram
-zwarte peper en (wadden)zout
-gebruik zoveel mogelijk duurzame en biologische producten.
Bereidingen:
-maak de frisse rode kool een dag van te voren zodat ze lekker kan doortrekken
-snipper de rode uien en fruit ze in de roomboter, breng op smaak met zwarte peper uit de molen en zout, houd ze op een treefje warm
-haal de buitenste donkere bladen van de rode kool, snij haar in vieren en snij de stronk schuin weg, snij de 4 delen in reepjes van een ¼ cm, doe ze in een pan, duw ze naar de bodem en zet net onderwater, voeg de laurierbladeren toe, voeg zout naar smaak toe net alsof u aardappelen kookt, breng de kool aan de kook en maak haar beetgaar in 5-7 minuten.
schil in de tussentijd de appel en snijd haar in blokjes van ± 0,5 cm, doe ze in een schaaltje waar de rode wijn azijn al in zit, meng tussen het snijden door de appel stukjes door de azijn om verkleuring te voorkomen, leg de kaneel- en kruidnagelpoeder hierop
-giet de kool af als ze beetgaar is, doe de kersenjam, rode wijn, uitjes en appel erbij en meng goed door, proef of het geheel zout genoeg is naar uw smaak (door de jam en boterige uitjes gaat de kool mooi glimmen)
let op! het kan bij direct proeven wat kruidnagelig en/of kaneelig overkomen maar dit verdwijnt bij het doortrekken
laat afkoelen en plaats in de koelkast.
Kerstvis-taart:
-beboter en bloem een clafoutis vorm (ø 26 cm)
-maak van 4 plakjes roomboter bladerdeeg een vierkant, plaats de vorm erop z'n kop op en steek uit
-bekleed van het overgebleven deeg en het vijfde plakje de opstaande rand van de vorm, prik het deeg met een vork, verkruimel de beschuit en spreid dit uit op de bodem, plaats tot gebruik in de koelkast
-schil de aardappelen, snij ze ieder in 4 gelijke boten, kook ze in ± 9 minuten beetgaar met zout en de laurierbladeren, giet ze af en laat ze afkoelen op een bord.
-snipper de ui – fruit in de roomboter en zout ze licht
-hak de peterselie fijn en hak de kappertjes grof
-verwarm de oven voor op 200 ºC of gasoven stand 4
-verwijder de huid van alle vis en snijd in blokjes van ± 1 cm , droog de verse vis goed af
-doe de hangop of crème fraîche in een ruime kom, roer de eiren er één voor één doorheen tot een glad mengsel ontstaat
-voeg mosterd, peterselie, kappertjes, azijn en 19 draaien met de pepermolen toe , roer goed dooreen
-snijd de aardappelbootjes in blokjes van ± 1 cm
-meng voorzichtig eerst de aardappel en dan de vis door het mengsel
-breng het mengsel over in de clafoutis vorm en vouw voorzichtig de bladerdeeg-rand iets naar binnen
-plaats de taart in het midden van de voorverwarmde oven en bak haar gaar in 45 minuten, controleer dit door een saté-prikker in het midden van de taart te steken, deze moet er 'droog' uitkomen
-warm intussen de frisse rode kool zachtjes, schep regelmatig om
-laat de taart nog 5 minuten rusten in de oven met de deur of klep open
-los de Kerstvis-taart met een plat bord erop en breng haar over op een passende snijplank
-verdeel in 4, 6 of 8 punten naar gelang het als hoofd- , warm voor- of tussengerecht geserveerd wordt
-leg de warme stukken hartige taart met de punt naar u toe links op de borden en schep een passende hoeveelheid frisse rode kool rechts
Fijne Kerstdagen en een smakelijk kerstmaal toegewenst door Kookzooitje!

Meer informatie:
E-mail
0624253539