Bezoek DG Mark Roscam Abbing

Den Oever, 14 november 2025

Blue Food Centrum Wieringen; realisatie nabij - Directeur-generaal Landbouw en Visserij Mark Roscam Abbing markeert start bouw Blue Food Centrum Wieringen

Vandaag heeft directeur-generaal Mark Roscam Abbing (Ministerie van Landbouw en Visserij) bij een interactieve bijeenkomst in de visafslag van Den Oever de officiële bouwlijn getrokken voor de realisatie van het Blue Food Centrum Wieringen. Daarmee gaat dit nieuwe centrum op de haven van Den Oever de fase van daadwerkelijke uitvoering in.



Hiermee ontwikkelt het BFCW de verlevendiging van de haven met meer aandacht voor de visserij door beleving, een sfeervolle markthal met verse zee- en streekproducten en productinnovatie. “Over zes maanden zal het centrum toegankelijk zijn voor publiek. Er is al ruim een half jaar door iedereen hard gewerkt om dit tot stand te brengen”, aldus Martin Scholten van de Stichting Blue Food Centrum Wieringen.

De stichting nodigde vissers, ondernemers op de haven, onderwijsinstellingen, gemeenteraadsleden en betrokkenen uit om met elkaar en de DG Mark Roscam Abbing een aantal “best-practices’ te delen. Vooral productinnovatie en de korte keten van zeeverse vis kregen de aandacht. Reijer Rotgans, veehouder met een eigen melkfabriek werd hierbij als voorbeeld gesteld. Reijer: “Hierdoor staat mijn melk met mijn label in de schappen van de winkels en zien de kopers waar het vandaan komt. Dat levert mij een hogere marge op en zorgt ervoor dat mensen het verhaal van de tot stand koming van melk kennen. Dat kan je ook met vis van Wieringen doen”

Actieve betrokkenheid DG Roscam Abbing

Directeur-generaal Roscam Abbing nam actief deel aan het gesprek. Hij gaf een positieve visie op de toekomst van de garnalenvisserij en was zichtbaar enthousiast over de samenwerking rondom de haven en visserij in Den Oever. De langdurige ontwikkeling voor de visserij wordt ondersteund met het Visserij Ontwikkel Plan en ook met meerjarige vergunningen. Roscam Abbing ziet toekomst voor de visserij, het hoort bij Nederland en hij ziet ook jongeren en innovatie in de sector.





Educatie, beleving en maritieme bedrijvigheid

Een van de pijlers van het Blue Food Centrum Wieringen is onderwijs en educatie. Samen met onderwijsinstelling VONK wordt gewerkt aan het aantrekkelijk maken van het onderwijs voor de visserij en wordt samengewerkt aan productinnovatie.

Een voorbeeld hiervan werd al tijdens de bijeenkomst getoond: Verse vis van Wieringen in blik, geconserveerd in een verrukkelijke saus met citroen en kruiden. Studenten Kamal Issa en Niels Tummers van Vonk experimenteerden hiervoor met ongepelde garnalen. De deelnemers konden hiervan proeven en sommigen vonden het nu al een geschikt product voor de Nederlandse markt.

Tijdens de bijeenkomst was ook aandacht voor de nieuwe stichting voor beleving van visserij op Wieringen. Deze stichting wil aandacht schenken aan het beroep van de visser met veel belevingselementen en moderne digitale middelen, zoals VR. En dat bij voorkeur in een echte kotter. aldus Patrick Vonder, samen met Peter Jeeninga de oprichter van de Stichting. Tijdens de bijeenkomst was ook een voorbeeld van acquaria en leefbakken voor krabben en kreeften in de markthal.

Een ander speerpunt voor het Blue Food Centrum is meer samenwerking en innovatie voor de maritieme bedrijvigheid. Bedrjven zoals o.a. de 65 jarige Luyt Groep en Sandfirden kunnen hiervan gezamenlijk gebruik maken.

De bijeenkomst werd afgesloten door een positief statement van Roscam Abbing. Volgens hm toont Den Oever “een actieve visserijgemeenschap die met recht trots mag zijn op haar ondernemerschap.”















Fotocredits: Kenneth Stamp Photography
Deze website maakt gebruik van cookies om een ​​goede browser ervaring te bieden.

Hieronder vallen essentiële cookies die noodzakelijk zijn voor de werking van de site, evenals cookies die alleen worden gebruikt voor anonieme statistische doeleinden, voor comfort instellingen of om gepersonaliseerde content weer te geven. U kunt zelf bepalen welke categorieën u wilt toestaan. Houd er rekening mee dat, afhankelijk van uw instellingen, mogelijk niet alle functies van de website beschikbaar zijn.

Waarom gebruiken we cookies?
  • Google Fonts om de typografie te verbeteren.
  • Google Tag Manager om d.m.v. een tag meer functionaliteit aan de site toe te voegen. Metingen, statistieken.
  • Facebook Pixel (META) koppeling met Facebook. Metingen, statistieken.
  • Youtube Google, invoegen van filmpjes
  •  Bovenstaande cookies kunnen meerdere persoonsgegevens verwerken, zoals IP-adressen etc.
Uw keuze is opgeslagen
Deze website maakt gebruik van cookies om een ​​goede browser ervaring te bieden.

Hieronder vallen essentiële cookies die noodzakelijk zijn voor de werking van de site, evenals cookies die alleen worden gebruikt voor anonieme statistische doeleinden, voor comfort instellingen of om gepersonaliseerde content weer te geven. U kunt zelf bepalen welke categorieën u wilt toestaan. Houd er rekening mee dat, afhankelijk van uw instellingen, mogelijk niet alle functies van de website beschikbaar zijn.

Waarom gebruiken we cookies?
  • Google Fonts om de typografie te verbeteren.
  • Google Tag Manager om d.m.v. een tag meer functionaliteit aan de site toe te voegen. Metingen, statistieken.
  • Facebook Pixel (META) koppeling met Facebook. Metingen, statistieken.
  • Youtube Google, invoegen van filmpjes
  •  Bovenstaande cookies kunnen meerdere persoonsgegevens verwerken, zoals IP-adressen etc.
Uw keuze is opgeslagen